Schimmel voorkomen: 13 handige tips

Bijna elk huishouden krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken: schimmels in huis. Dit probleem is vaak goed te verhelpen. Toch is het voorkomen van schimmels altijd beter én goedkoper dan het verwijderen. Op deze pagina vindt u daarom diverse praktische tips om de kans op schimmelvorming te minimaliseren. Deze tips om schimmels te voorkomen zijn in principe toepasbaar voor elke ruimte in uw woning, zoals de badkamer, slaapkamer, keuken, woonkamer of schuur.

Tip 1: Bewustwording omtrent woonvocht

We realiseren het ons misschien niet, maar we zijn zelf een belangrijke veroorzaker van overtollig vocht in huis. Vocht dat we zelf produceren wordt ook wel woonvocht genoemd. Schimmels voorkomen begint met bewustwording hoe u zelf woonvocht produceert. Dit is voor ieder huishouden anders.

Tip 2: Ventileer elke ruimte

Zodra u zich bewust bent van hoe u woonvocht creëert, kunt u hier op anticiperen. In ruimtes waar overtollig vocht wordt gecreëerd is het extra belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Dit kan middels een mechanisch ventilatiesysteem of simpelweg door het raam regelmatig open te zetten. Zorg in ieder geval voor voldoende ventilatie in:

  • De keuken. Kookdampen en andere bronnen van vocht (zoals een waterkoker) kunnen de luchtvochtigheid flink verhogen.
  • De badkamer. Deze ruimte is één van de meest favoriete plekjes van schimmels. Er is immers vocht in overvloed. Het kan ook helpen om de douchecabine na gebruik droog te maken.
  • De slaapkamer. Door te transpireren en te ademen verliest u ’s nachts behoorlijk wat vocht. Met meerdere personen kan dit al snel oplopen tot één of enkele liters.
  • De ruimte waar u kleding laat drogen (veelal is dit de zolder). Nog beter is het om kleding buitenshuis te laten drogen. Helaas is dit met het Nederlandse klimaat niet altijd mogelijk.

Het is nog beter om verschillende ramen tegen elkaar open te zetten. Dit bevordert namelijk de luchtstroming, waardoor overtollige vochtigheid des te sneller verwijderd is.

schimmel voorkomen middels ventilatie
Ventileren is de beste manier om schimmels te voorkomen

Tip 3: Meet uw luchtvochtigheid

Wist u dat er tegenwoordig ook diverse soorten meetapparatuur zijn om de luchtvochtigheid in uw huis te meten of te monitoren? Bij sommige bouwmarken of op het internet zijn bijvoorbeeld vochtmeters te koop. Vaak heeft u al voor enkele tientjes een prima vochtmeter in huis. Zo’n apparaat kan helpen bij een stukje bewustwording en om ruimtes met een verhoogd risico in kaart te brengen. Hierbij geldt dat een lagere luchtvochtigheid de kans op schimmels verkleint.

Tip 4: Grijp vroegtijdig in

Het kan altijd gebeuren – zelfs als u regelmatig ventileert – dat er ergens een klein schimmelplekje ontstaat. Bijvoorbeeld op een kitrandje in de badkamer. In dat geval is het wenselijk om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Onder de juiste omstandigheden kan de schimmelplek snel groter worden en is het nodig om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen.
 

Tip 5: Plaats vochtvreters

Kunt u een bepaalde ruimte maar moeilijk ventileren? Bijvoorbeeld doordat er geen raam of mechanische ventilatie aanwezig is? Overweeg dan om alternatieve methoden te gebruiken om de luchtvochtigheid binnen de perken te houden. Het plaatsen van luchtontvochtigers of vochtvreters kan hierbij een oplossing zijn. Houd er wel rekening mee dat deze regelmatig ververst dienen te worden.
 

Tip 6: Overstroming of lekkage? Hou het extra scherp in de gaten

Wanneer u recent last heeft gehad van een lekkage of overstroming in de kelder, kan het wijsheid zijn om deze ruimtes extra scherp in de gaten te houden. Wanneer er vocht achter is gebleven (soms te herkennen aan vochtplekken), is dit een broedplaats voor schimmels. Het is ook belangrijk om huishoudelijke apparaten, zoals een wasmachine, te controleren op lekkages. Dit zijn ook bronnen voor overstromingen, lekkages en vochtplekken.

Tip 7: Bewustwording van potentiële broeinesten

Er zijn bepaalde ondergronden of bronnen waar schimmels zich graag vestigen. Een bron van schimmel in de koelkast is vaak een stuk rottend groente of fruit. Wanneer schimmels zich in de kelder bevinden is het eerder regel dan uitzondering dat het overslaat in kartonnen dozen. Ook zachte materialen als een vloerkleed vormen potentiële broeinesten. Een badkamertapijt is daarom een absolute no-go. 

Tip 8: Inspecteer minimaal één keer per jaar de kruipruimte

Schimmels in de kruipruimte zijn een vervelend probleem. De kruipruimte is over het algemeen erg vochtig, waardoor schimmels zich hier graag vestigen. Echter is de kruipruimte een ruimte waar we zelden tot nooit komen. Hooguit tijdens het aanleggen van nieuwe leidingen, isolatiewerkzaamheden of een bouwkundige keuring.

Door de weinige aandacht krijgt schimmel vaak de kans om hier ongecontroleerd te woekeren. Hierdoor is de oplossing vaak een stuk arbeidsintensiever en kostbaarder. Bovendien kan de schimmel ook overslaan naar andere ruimtes, zoals de woonkamer.

Schimmel in kruipruimte
Schimmels kunnen ook buiten het zicht om ontstaan

Tip 9: Goed onderhoud van uw woning

Een nieuwbouwhuis is niet 100% veilig voor schimmels. Desondanks zijn schimmels vaak een kwaaltje voor wat oudere, slecht onderhouden woningen. Denk aan een scheurtje in de dakbekleding of houten constructies die al jaren niet behandeld zijn. Om schimmels op de lange termijn te voorkomen, is goed onderhoud van uw woning dus wenselijk.

Een goed voorbeeld hiervan is het schoonmaken en repareren van dakgoten. Dakgoten zijn een belangrijk onderdeel van de woning om water weg te houden. Door dit onderdeel goed te onderhouden vermindert u de kans op lekkages.

Tip 10: Temperatuur woning

Om schimmel te voorkomen is het ook belangrijk om naar de temperatuur te kijken in de woning. De woning overal gelijk verwarmen is daarbij van zeer groot belang. Ook is het belangrijk om te zorgen dat de temperatuur niet onder de 15 graden komt. Vocht condenseert namelijk sneller bij lagere temperaturen. Dit geldt voor zowel overdag als ’s nachts.

Om dit te voorkomen kunt u het beste de verwarming gedurende de dag op 18 graden hebben. Ook is het beter om de verwarming hoger te zetten in plaats van de ramen dicht te doen. Dit om ventilatie niet in de weg te zitten. 

Tip 11: Laat natuurlijk licht zoveel mogelijk binnen

Schimmel groeit het beste op donkere plekken in de woning. Het is daarom zeker een aanrader om te zorgen voor voldoende zonlicht overdag in de woning. Doe dus na het opstaan de gordijnen open en laat de zon naar binnen schijnen. Een bijkomend voordeel is dat de warmte van de zon helpt bij het opdrogen van vocht. Voor de zomer is het ook een aanrader om te kiezen voor lichte gordijnen. Voor de winter geldt dit niet. De lichte gordijnen laten dan ook veel koude lucht binnen. 

Tip 12: Doe de binnendeuren dicht

Net hebben we besproken dat het goed is om ramen open te houden voor goede ventilatie. Het klinkt misschien raar, maar voor binnendeuren geldt soms een andere regel. Goede ventilatie is key, maar het voorkomen dat vocht naar een andere ruimte gaat is ook belangrijk.

Het beste voorbeeld hiervan is het dichthouden van de deur bij gebruik van de badkamer. Door de deur gesloten te houden voorkomt u dat stoom door het huis gaat reizen en vocht gaat veroorzaken in andere woonruimtes. Heeft u geen raam in de badkamer? Dan is het wel beter om de deur open te houden.

Tip 13: Vloeistof geknoeid? Ruim dit zo snel mogelijk op!

Heeft u drinken of ander vloeistof geknoeid op het tapijt, op de vloer of op het meubilair? Ook dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te ruimen. Dit om de onderdelen van het interieur mooi te houden, maar ook om schimmelvorming tegen te gaan. Schimmel kan namelijk gaan groeien op natte oppervlaktes na slechts 24 uur.

Hulp van een vakman nodig?

Heeft u helaas last van schimmels? Dan is een vakman inschakelen een absolute aanrader. In veel gevallen lukt het zelf verwijderen van schimmels niet goed, of is de oplossing maar tijdelijk. Als u de schimmels niet onder controle krijgt, kan het een idee zijn om een schimmel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Hierbij brengen wij graag vrijblijvend een offerte uit. Wanneer u een foto meestuurt, kunnen we u een nauwkeurige kostenindicatie geven. Zo weet u zeker dat het probleem goed, veilig en snel wordt verholpen voor een gezonder woonklimaat.

Gerelateerde blogs